Romania este printre țările europene care se confruntă în prezent cu pandemia creată de SARS-CoV-2. Studiile confirmă că rata mortalității cauzate de COVID-19 crește odată cu vârsta. Având în vedere rezultatele unei infecții cu SARS-CoV-2, prevenirea infecțiilor ar trebui să fie prioritatea profesioniștilor din domeniul sănătății publice si private. O metodă de prevenire a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor în vârstă poate implica implementarea unor proceduri pentru limitarea răspândirii agentului patogen și furnizarea de educație personalului medical, astfel încât să reducă orice lacune în cunoștințele despre răspândirea virusului și post-infecție.
Nu există dovezi clare privind creșterea riscului de infecție în rândul pacienților vârstnici, dar bătrânețea este raportată ca un factor de risc independent atât pentru decesul cauzat de SARS-CoV-2, cât și pentru un curs sever de infecție. S-a demonstrat că pacienții cu vârsta peste 60 de ani și care au afecțiuni preexistente grave prezintă un risc mai mare de sindrom de detresă respiratorie acută. Într-un raport al cercetătorilor chinezi, o rată mai mare de infecție în rândul vârstnicilor nu a fost clară, dar analizele lor au demonstrat o mortalitate mai mare în această grupă de vârstă.
Dovezile actuale sugerează că virusul este transmis în principal prin picături respiratorii. Transmiterea prin aerosoli este posibilă în anumite condiții, în special în spații închise, aglomerate și slab ventilate, unde persoana infectată petrece mult timp cu ceilalți. Infecția poate apărea și în timpul îngrijirii pacientului dacă sunt efectuate proceduri care provoacă formarea de aerosoli. Virusul se poate răspândi atunci când persoanele infectate strănută, tușesc sau ating suprafețe sau obiecte precum blaturi, balustrade sau clanțe. Alte persoane pot contracta virusul atingând aceste suprafețe contaminate și apoi atingându-și ochii, nasul sau gura fără să se fi spălat pe mâini.
Pe baza modului de transmitere a SARS-CoV-2 și a riscurilor asociate infecției cu SARS-CoV-2 la vârstnici și cei cu comorbidități, au fost recomandate o serie de măsuri preventive. Reducerea riscului de infecție cu SARS-CoV-2 în grupurile deosebit de susceptibile la rezultatele sale adverse ar trebui să devină o prioritate pentru profesioniștii din domeniul sănătății publice si private.
O atenție deosebită ar trebui acordată tuturor unităților de centre rezidențiale de îngrijire medicală sau caselor de bătrâni. Rapoartele sugerează că adulții în vârstă sunt expuși unui risc crescut de boli severe, morbiditate și mortalitate și că riscul crește odată cu vârsta și cu anumite comorbidități (alte probleme medicale), cum ar fi bolile de inimă, bolile pulmonare și diabetul. Adulții în vârstă și pacienții cu risc ridicat ar trebui să se angajeze în acțiuni preventive obișnuite pentru a evita infecția, inclusiv curățarea des mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, evitarea persoanelor din afara familiei sau a celor cu expunere sau infecție la COVID-19, și să rămână la curent cu vaccinările, inclusiv vaccinul antigripal.
Cel mai probabil, Alzheimer și alte demențe nu cresc riscul de COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, la fel cum demența nu crește riscul de gripă. Cu toate acestea, comportamentele legate de demență, vârsta inaintată și condițiile comune de sănătate care însoțesc adesea demența pot crește riscul. De exemplu, persoanele cu boala Alzheimer și orice altă demență pot uita să se spele pe mâini sau să ia alte măsuri de precauție recomandate pentru a preveni îmbolnăvirea. În plus, boli precum COVID-19 și gripa pot agrava afectarea cognitivă din cauza demenței iar din acest motiv îngrijitorii iau în considerare riscurile si iau măsuri de siguranță suplimentare pentru persoanele cu demență.
În timp ce multe spitale restricționează sau limitează vizitatorii pentru a ajuta la stoparea răspândirii COVID-19 și pentru a proteja pacienții și personalul, există încă modalități de a sprijini persoanele cu demență în timpul spitalizării. Permitem vizitele partenerilor de îngrijire ai persoanelor cu demență dacă acestea sunt esențiale pentru bunăstarea fizică sau emoțională a persoanei.
Dacă vizitați un bolnav:
- asigurați-vă că vă familiarizați în prealabil cu cerințele de siguranță;
- aduceți-vă propria mască de față și puneți-o înainte de a ajunge la unitate;
- spălați-vă mâinile în mod regulat și evitați să vă atingeți fața;
- limitați-vă vizita în camera persoanei vizitate și evitați să mergeți în alte locații din cladire.
Dacă nu puteți vizita personal:
- comunicați cu persoana respectivă prin apeluri telefonice sau video;
- oferiți informațiile dvs. de contact asistentei medicale si aflați ce fel de comunicare va fi posibilă și cum puteți aștepta să primiți noutati.
Lupta împotriva COVID-19 continuă la nivel global și, pentru a garanta succesul, aderarea oamenilor la măsurile preventive este esențială.