De la romane la pelicule cinematografice, de la bancurile epocii moderne la snoavele și folclorul din vechime, stereotipul bătrânului care uită tot felul de lucruri este un loc comun. Folosit pentru a crea umor sau, dimpotrivă, pentru a ilustra înțelepciunea cuiva care se face că uită unele lucruri, adevărul că memoria începe să scadă odată cu vârsta este unul de necontestat.
Mulți bătrâni își fac probleme fiindcă se văd puși în situația de a învăța mult mai greu lucruri noi. Deși maschează acest lucru punându-l pe seama modificărilor tehnologice sau a diminuării îndemânării, ei sunt preocupați de acest lucru, la fel cu cei care îi înconjoară în familie și în comunitate.
A vorbi despre memorie în raport în înaintarea în vârstă este un lucru foarte complicat, pentru că mecanismele prin care creierul uman reține informațiile nu sunt încă pe deplin elucidate. Este deci posibil ca un bătrân care nu poate memora foarte ușor unele lucruri să fi avut această problemă în toată viața lui. De aceea, evaluarea diminuării capacității de memorare nu se poate face decât în comparație cu performanțele anterioare ale aceleiași persoane.
Așa cum am mai afirmat, pierderea acuității memoriei este un fenomen normal și de aceea este destul de greu să stabilim ce amănunte țin de firescul unei vârste înaintate și care sunt cele care ar trebui să ne pună pe gânduri. Vă prezentăm mai jos un scurt tabel comparativ:

normal patologic
își uită cheile din când în când, dar le regăsește își pierde mereu cheile, uneori definitiv
omite o plată lunară uită constant de facturi
uită temporar în ce zi se află este dezorientat în permanență de trecerea timpului
nu își amintește un cuvânt nu poate participa la conversație

Am putea da nenumărate asemenea exemple, dar credem că simpla comparație a celor două coloane v-a edificat asupra ideii pe care vrem s-o enunțăm.

Judecând în concordanță cu semne și simptome de felul celor pomenite mai sus, veți ști când anume este momentul să vă adresați medicului. E bine ca un asemenea consult să fie făcut cât mai timpuriu, pentru că, din păcate, pierderile de memorie sunt asociate cu multe accidente casnice, unele cu consecințe extrem de grave. Este complicat de asemenea să ai grijă de o persoană care are probleme atunci când trebuie să ia o medicație sau să transmită un mesaj.

batrani

Pierderile de memorie pot fi ameliorate prin tratamente. Nu vă lăsați însă păcăliți de reclamele cu bătrâni surâzători care devin adevărate computere umane fiindcă iau suplimente nutritive cu puteri magice. Adevărul impus de anii de experiență ai medicilor de la centrul Idris arată că adevărul e ceva mai nuanțat și că o schemă medicamentoasă pentru tratarea pierderilor de memorie trebuie alcătuită exclusiv de specialiști. Tot lor le revine și sarcina de a evalua și care sunt motivele acestor pierderi de memorie, punct important pentru tratarea unor eventuale patologii psihiatrice.

Leave A Comment